· 

Scherven van hoop

Op zo’n dag als vandaag overdenken we het afgelopen jaar. Welke hoogtepunten zijn er geweest? Momenten van vreugde, genieten en dankbaarheid. Dat zijn mooie momenten om bij stil te staan. Door onze gedachten gaan ook de momenten van verdriet, pijn, teleurstelling, diepe dalen van ziekte of rouw. We zijn soms geneigd om snel door te wandelen omdat bepaalde seizoenen zoveel emotie met zich mee brengt. We willen ze vergeten, achter ons laten er vooral niet aan denken, gewoon doorgaan, wegdrukken. In de Bijbel staat:

 

‘Ú hebt mijn omzwervingen geteld; doe mijn tranen in Uw kruik. Staan zij niet in Uw register?’

Psalm 56:9 (HSV)

 

Jouw pijn, jouw tranen staan ook opgetekend in Gods register. Psalm 139:16 beschrijft dat God een boek heeft over ons leven. Niet alleen van de mooi momenten, nee de Bijbel spreekt over alle dagen die nog zouden komen, dus ook de mindere. Dus ook dagen van verdriet en verlies. En weet je deze dagen mogen er zijn, hoe moeilijk ook. God schiep ons met emoties omdat Hij wist dat deze ons zouden helpen om dingen te verwerken, zowel vreugde als verdriet. Hij kent je pijn, je moeiten en ziet jouw tranen. Hij wil ze opvangen in Zijn kruik. Een kruik staat voor gebrokenheid. Gebrokenheid komt vaak door teleurstelling of verlies. We voelen dat er iets gebroken is in ons leven. En vinden het lastig om de scherven weer 1 geheel te laten vormen. Hoe kunnen zoveel scherpe stukjes pijn weer helen? Dus drukken we de scherven maar weg. We onderdrukken onze emoties en lopen door. Maar scherven blijven scherp ze komen hoe dan ook altijd weer naar boven. En vaak verwonden we dan niet alleen onszelf maar ook anderen die onbedoeld 1 van die scherven raakt. In  plaats van wegdrukken kunnen we ook een andere keuze maken. De keuze om tijd te nemen, samen met God, om scherf voor scherf bij langs te gaan zodat Hij onze gebrokenheid kan aanraken. 

 

Opwekkingslied 358 

Uw tederheid genas, wat er bitter in mij was. Uw heil neem ik aan Oh Heer. Uw liefde overwon keerde al mijn boosheid om. Uw heil neem ik aan oh Heer.

 

Gods heil aannemen betekend: redding, verlossing, genezing en herstel.

 

Zodat Hij Zijn kruik met olie kan laten stromen op jouw wonden, waardoor genezing stroomt, verlossing van pijn, hoop voor de toekomst.

 

Niet wegdrukken of vergeten maar gedenkstenen plaatsen. Zodat de scherven weer gelijmd mogen worden en God er een prachtige kruik van maakt. Deze scherven vormen dan weer 1 geheel, het licht van God kan er doorheen stralen, ze zijn niet meer scherp en verwonden niet, maar zijn juist genezend voor anderen die ook met scherven rondlopen.

 

Ik weet dat tijd nemen niet de makkelijkste stap is, maar het is wel de beste keus die je kunt maken. 

 

En mocht je het fijn vinden als iemand met je mee wandelt in dit seizoen? Schroom niet en neem contact op, ik wandel graag met je mee!

 

Ik wens je in het nieuwe jaar veel heil en zegen toe!