· 

Leef vandaag en leg morgen op de plank.

Leef vandaag en leg morgen op de plank.

 

Zoveel mensen piekeren veel en maken zich zorgen over allerlei dingen. Zorgen om een rekening die niet betaald kan worden. Zorgen over de toekomst, piekeren over dingen waar we geen controle op en over hebben. Door deze momenten van piekeren en zorgen voeden we onze angst en ervaren we stress. Angst voor het onbekende wat zou kunnen gebeuren.

 

We weten wel dat we niet altijd controle hebben over de dingen die ons overkomen. Maar juist de twijfel en het niet weten geeft zorg. Een rekening kun je wellicht in termijnen betalen waardoor de zorgen afnemen. De Corona epidemie is ons overkomen, we hebben er geen controle op. We moeten er mee leren leven.  En nu de oorlog in Europa, dat is ook iets waar we geen vat op hebben. We kunnen ons leven dan ook nog zo goed plannen, er is altijd iets wat we niet kunnen beïnvloeden. En door ons zorgen te maken of de hele dag door piekeren, helpen we ons zelf niet. Door dit te doen, lossen de situaties niet op en toch blijven we het doen.

 

Je kunt je zorgen opschrijven zodat ze even uit je hoofd zijn. Of je geeft jezelf 15 minuten per dag om de zorgen, het piekeren even toe te laten en dan weer te parkeren.

 

Een bekende uitspraak is: piekeren is net schommelen: we gaan heen en weer maar komen niet vooruit. Als gelovige haal ik vaak dingen uit de Bijbel daar staat in  Mattheüs 6:27 en 34:

 

Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin, je blijft er geen dag langer door leven.

 

Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

 

Door dit te lezen, besef ik dat piekeren en zorgen mij niks oplevert en eigenlijk kostbare tijd rooft. En dat zorgen over de toekomst vandaag ook geen zin hebben.

 

Leef vandaag en leg morgen op de plank.

 

Wat mij helpt om dit heel concreet te maken is om mijn zorgen op te schrijven, ze benoemen in mijn gebed. Door te bidden geef ik het heel bewust aan God. En dan leg ik het schrift, waarin mijn zorgen staan geschreven, op de plank.  En telkens als mijn gedachten proberen te piekeren, spreek ik mijzelf toe: Nee, mijn zorgen liggen op de plank

 

Soms liggen er vele zorgen, soms wat minder maar het helpt mij om minder te piekeren, mij minder zorgen te maken. En dat maakt dat ik elke dag bewust kan genieten, vrede ervaar en blij kan zijn ondanks de zorgen.

 

Voor mij werkt dit, voor een ander helpt het om de zorgen te delen en er eventueel samen voor te bidden. Wat zou jou kunnen helpen om je zorgen, je angst op de plank te leggen?

 

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig? Laat het gerust weten.