· 

Een sprankelend begin

Een sprankelend begin!

Aan het begin van het nieuwe jaar beginnen we vaak met vele goede voornemens. Dingen waar we naar verlangen, dingen die we anders zouden willen. Het is een fris begin een nieuw seizoen een schone lei. Het is fijn als we oude dingen kunnen afsluiten en er nieuwe uitdagingen op ons pad komen. Uitdagingen waardoor we kunnen groeien en kunnen ontwikkelen. 

Het afgelopen jaar is voor velen zwaar geweest, misschien heb je dierbaren verloren, misschien ben je je baan kwijt, of ben je angstig geworden, depressief, wellicht weet je niet hoe het verder moet.

Door zorg kunnen onze gedachten moeilijk stilgezet worden. Het blijft maar spoken door je hoofd, slapeloze nachten.

Uit wetenschappelijk onderzoek (Harverd Mental Health Letter) is gebleken dat dankbaarheid ons gelukkiger maakt, positievere emoties geeft, onze gezondheid verbeterd,  en dat we door dankbaar te leven sterkere relaties bouwen. 

Als je goed kijkt naar de dingen die voortkomen uit dankbaarheid zijn dat eigenlijk allemaal dingen die we graag willen in ons leven:

Geluk, positieve emoties, gezondheid, sterke relaties. 

In Colossenzen 3:15b-16a staat: Wees ook dankbaar. Laat Christus ’woorden in al hun rijkdom in u wonen.

Vervolgens staat er in hoofdstuk 4:2: Blijf bidden en blijf daarbij waakzaam en dankbaar.

Een heel bekend lied zegt ook: 

Tel je zegeningen, tel ze allen en vergeet er geen, tel ze allen noem ze 1 voor 1 en je ziet Gods liefde dan door alles heen. (Johannes de Heer 256). 

In de coupletjes spreekt het lied over moeilijke momenten, momenten waarop je het niet meer ziet zitten, je bij de pakken neer wilt zitten, je geen uitkomst meer ziet; Tel je zegeningen.

In een moeilijk seizoen in mijn eigen leven, heb ik elke dag 3 dingen opgeschreven waar ik dankbaar voor was. Hele grote maar ook hele kleine dingen. Het hielp mij om niet alleen naar mijn problemen te kijken maar naar Hem die veel groter is! (Hebr. 12:1-2). Met vallen en opstaan. Sommige dagen moest ik zoeken, graven waar ben ik dankbaar voor? Maar als ik terug kijk, heb ik gemerkt dat juist die 3 punten me elke dag een stukje hoop gaven. Een glimlach op mijn gezicht, een positief gevoel middenin mijn verdriet. Te beseffen God is erbij. Het vuur van binnen kan soms uitgedoofd zijn, maar een sprankje dankbaarheid kan het weer doen oplaaien.

Ik wil je uitdagen om dit jaar elke dag 3 dingen op te schijven waar je dankbaar voor bent. Kijk na drie maanden terug en je zult bemerken dat het je helpt om positiever in het leven te staan. Je kunt de punten heel bewust meenemen in je gebed. God danken in het midden van jouw storm. Zodat je hoop ontvangt, je ogen op Hem kunt richten, Hij die groter is dan de stormen van je leven. Het zal je helpen om staande te blijven, om Zijn woorden in je te houden en  waakzaam te zijn.

Ik hoop dat dit je mag helpen in moeilijke momenten zodat je mag stralen voor onze God!