· 

Wat eten wij vandaag

Ik denk dat voor vele moeders dit een bekende vraag is. In ons gezin is dit vaak de eerste vraag die ik in de ochtend krijg.

En soms is het zo dat voordat ik kan antwoorden ik wat suggesties krijg, zoals: we kunnen iets bestellen bij Thuisbezorgd. Je kunt zo’n bestelling volgen en ziet dan precies wanneer je eten onderweg is.

Als ik moe ben of geen zin heb om te koken laat ik me weleens overhalen. Maar in de meeste gevallen weet ik wat er op het menu staat en vertel ik wat we gaan eten.

Zelf koken en een maaltijd voorbereiden kost tijd. Voordat je boodschappen doet moet je bedenken wat je gaat eten, welke ingrediënten je nodig hebt, moeten er kruiden door, heb ik alles in huis? Eenmaal alles gekocht moeten er groenten gesneden en gewassen worden, of moeten we wachten tot het kookt, afgieten en de laatste kruiden eroverheen doen.

Ondertussen wordt de tafel gedekt en bereiden we ons als gezin voor op de maaltijd. Een gezonde maaltijd aan een gedekte tafel waarin we met elkaar de dag doorspreken levert veel meer op dan een snelle hap voor de TV. Tijd lijkt een belangrijke factor te zijn in het maken van de keuze wat we gaan eten.

Hoe zit het eigenlijk met ons geestelijk voedsel? Wat eet ik vandaag?

Kijk ik iets op You Tube of beluister ik een preek onderweg in de auto, een soort thuisbezorgd, even scrollen door de boodschappen en kiezen wat je graag wilt horen. Natuurlijk word je gevoed, een snelle maar soms ook zeer ongezonde hap.

Ken je de mensen die inspreken op jouw leven? Ken je de persoon die iets deelt uit Gods Woord? Aan welke kerk/gemeente is hij/zij aangesloten? Toets je wat er wordt gezegd, of klinkt het geestelijk genoeg om het te geloven?

Natuurlijk is een preek luisteren niet verkeerd en zit er zeker ook heel veel goeds bij. Maar ik geloof ten diepste dat God ons Zijn Woord heeft nagelaten om te overpeinzen, te lezen, te memoriseren.

Zijn Woord is een gezonde maaltijd met genoeg voedingsstoffen die ons geestelijke leven de energie geven die het nodig heeft.

Het betekend wel dat ik de tijd moet nemen, net als bij een maaltijd voorbereiden. Ik moet tijd apart zetten om rustig te gaan zitten. Wat proef ik in dit Bijbelgedeelte. Welke ingrediënten zitten erin? Wat neem ik voor vandaag tot mij, het herkauwen (overpeinzen) van de verzen.

Na zo’n moment met God de Vader weet ik dat ik verzadigd ben met een voedzame maaltijd, een maaltijd die energie geeft en genoeg vitaminen en vezels bevat voor vandaag. God wil je voeden vanuit Zijn Woord, het lezen en bestuderen ervan voorkomt dat we tekorten krijgen in ons geestelijk leven. Het houd ons geestelijke gewicht op peil en zorgt ervoor dat we scherp blijven.

Wat een rijkdom! Wat een geweldige erfenis heeft God ons nagelaten.


Psalm 23:5 zegt: U maakt voor mij de tafel gereed voor de ogen van mijn tegenstanders; U zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.


God heeft de tafel gedekt en staat klaar om jou te vullen met Zijn tegenwoordigheid. Elke dag opnieuw wil Hij tijd met jou doorbrengen, van hart tot hart met jou spreken. Niet via een andere spreker maar heel persoonlijk met jou aan een gedekte tafel. Ik weet het kost tijd maar het is het beste voedsel wat er is.

Wat eet jij vandaag?

Natascha